suiker op het etiket

Bewust suikervrijer leven: herken suiker in producten door etiketten te gaan lezen.

Suiker zit in veel producten toegevoegd. Vaak onder een andere benaming dan dat je eigenlijk verwacht. Zo kom je er achter of en hoeveel suiker er in een product zit. Helaas is suiker niet altijd even makkelijk te herkennen. Lees altijd goed het etiket en vertrouw niet op de voorkant van het product. Leer suiker op het etiket te herkennen.

Hoe weet je nu of er toegevoegde suiker in een product zit?

Hiervoor zul je het etiket moeten lezen. Fabrikanten hebben vaak allerlei benamingen voor suiker op het etiket gezet, waardoor het net lijkt of er geen suiker aan het product is toegevoegd. Helaas niks is minder waar. Inmiddels zijn er heel wat benamingen voor suiker. Dankzij het handige lijstje in het sweet control werkboek volgt hierbij een hele opsomming van al die benamingen:

Suiker op het etiket, dit kun je aantreffen:

Agavenectar, Agavesiroop/stroop, Ahorncreme, Ahornsiroop, Appelsapconcentraat, Appelstroop, Barbados suiker, Basterdsuiker, Beetwortelsap, Bietsuiker/stroop, Blackstrap Molasses, Bruine suiker, Caramel (verhitte/gebrande suiker), Cassonada, Castor melis, Confectiesuiker D-glucose, Dadelsiroop/stroop, Demerara, Dextrose, Diksap, Donkere/donkerbruine basterdsuiker, Druivensapconcentraat, Druivensuiker, Eindmelasse, Esdoornsiroop, Fruitsuiker, Fructose(stroop)(siroop), Fructose-glucosestroop, Fructose-Invertsuikerstroop, Fruitsapconcentraat, Gebrande suiker/stroop, Geconcentreerd vruchtensap, Geconcentreerd (…)sap, Geleisuiker, Gele kandijsiroop, Gierstsiroop, Glucose, Glucose-fructosestroop, Glucosesiroop/stroop, Gouden siroop, Gula djawa, HFCS, Honing, Inversuiker/stroop, Invertsiroop-stroop, Kaneelsuiker, Karamel (verhitte/gebrande suiker), Karamelsuikerstroop, Kokosbloemsuiker, Kokosbloemsuiker, Kokosbloesemsuiker, Kristalsuiker, Kristalijne fructose, Lactose, Lichte/lichtbruine basterdsuiker, Maltrodextrines, Maismoutstroop, Ma├»ssuiker/stroop, Malt, Maltodextrine, Maltose, Maple Syrup, Melasse/stroop, Melkpoeder (51% suiker), Moist sugar, Molasses, Moutextract, Moutsuiker/stroop, Muscovado, Nextar, Oersuiker, Oerzoet, Organische rauwe suiker, Palm(bloesem)suiker, Panocha, Panela, Parelsuiker, Perensapconcentraat, Piloncillo, ‘Poedersneeuw’, Poedersuiker, Rapadura, Rietsap, Rietsuiker/stroop, Rijstsuiker/stroop, Ruwe (riet)suiker, Sacharose, (…)sapconcentraat, Schenkstroop, Siroop, Sorghumsiroop, Speltstroop, Stroop, Sucanat (Sugar Cane Natural), Sucrose, Suikerstroop, Tafelsuiker, Tarwer(glucose)stroop, Treacle, Turbinado, Vanillesuiker, Vruchtenextract, Vruchtensap, Vruchtensapconcentraat, Vruchtensap op basis van extracten of concentraten, Vruchtensuiker, Wheat syrup, Witte (baster)suiker, Zetmeelstroop, Zwarte rietsuikermelasse.

Vind je het nu ook lastig om al deze verschillende benamingen te onthouden? Om suiker te herkennen zonder bovenstaand lijstje kun je kijken naar:

  • Alle voeding waarop het woord ‘suiker’ wordt genoemd
  • Alle woorden die eindigen op ‘ose’ (glucose, fructose, dextrose, etc.)
  • Alles wat eindigt op ‘stroop’, ‘siroop’, ‘honing’ of ‘nectar’
Bron: Sweet control werkboek, in 6 weken grip op suiker en zoete smaken.
Hoe herken je suiker op het etiket?
Getagd op:        

3 gedachten over “Hoe herken je suiker op het etiket?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *