suiker en slaap

Slapen, je ontkomt er niet aan want iedereen doet het. De een heeft er wat meer van nodig, dan de ander. Een heel groot deel van je leven breng je slapend door. Slaap is iets waar we niet zonder kunnen. Het is een levensbehoefte. Zonder slaap zouden we namelijk niet kunnen leven.

Als alles goed gaat, sta je niet stil bij je slaappatroon. Je gaat naar bed, valt vrij snel in slaap, slaapt heerlijk gedurende de nacht en stapt de volgende dag weer uitgerust en fit uit bed. Dit zou de ideale nacht zijn. Helaas is dit voor veel mensen een slaappatroon om letterlijk van te dromen en zijn er ontzettend veel mensen die kampen met een slaapprobleem.

Een directe oorzaak is meestal niet meteen aan te wijzen. Zo kunnen er zich namelijk allerlei problemen voordoen waardoor een slaapprobleem is ontstaan. Maar wanneer spreken we nu van een slaapprobleem? En wat voor invloed heeft suiker op je slaap? En hoe kom je van dit slaapprobleem af?

Wat is een slaapprobleem?

We spreken van een slaapprobleem als je een langere periode last hebt van:

  • Het slecht in slaap kunnen vallen. Dus wat je ook probeert, het lukt je maar niet om snel in slaap te vallen.
  • ’s Nachts vaak wakker liggen of ’s ochtends erg vroeg wakker worden.
  • Het wel in slaap kunnen vallen maar constant wakker worden, onrustig slapen en woelen.

Hierdoor voel je je ’s ochtends bij het opstaan onvoldoende uitgerust.

Vrijwel iedereen weet wel wat het is om een nacht wat slechter te slapen. Je bent moe en kunt minder hebben. Gaat dit elke nacht zo en dat voor een langere periode achtereen, dan kun je wel stellen dat je een slaapprobleem hebt.


beter slapen in 7 stappen

Naast dat je slecht slaapt, ben je overdag ontzettend moe en daardoor ook heel snel geïrriteerd. Het welbekende korte lontje. Doordat je zo moe bent zul je sneller trek hebben in koolhydraatrijke voeding. Oftewel voeding met de snelle suikers. Je lichaam vraagt als het ware om snelle energie.

De oorzaken van slaapproblemen:

  • Stress, spanning zowel privé als op het werk zijn een grote oorzaak voor slaapproblemen.
  • Depressie en angst.
  • Lichamelijke klachten bijv. jeuk of pijn.
  • Slechte leefstijlgewoontes (Bijv. alcohol, veel cafeïne, snelle suikers, enz.).
  • Overgang of andere hormonale aandoeningen.
  • Externe oorzaken zoals geluidshinder, last van het licht, oncomfortabel bed, enz.

Een slaapprobleem hangt overigens niet altijd van één oorzaak af. Vaak zijn het meerdere kleine oorzaken bij elkaar die er voor zorgen dat je een slaapprobleem hebt ontwikkeld. Vaak raak je in een vicieuze cirkel en kom er dan maar eens achter wat die oorzaken zijn.

Suiker en slaap: De invloed van suiker op je slaap

Als je niet weet wat de reden is waarom je slecht slaapt, zou je kunnen overwegen om aanpassingen in je voeding en leefstijl door te voeren. Door deze aanpassingen maak je al een stap in de goede richting om je slaapprobleem aan te pakken. Zo is suiker een voedingstof die zeker een negatieve invloed kan hebben op je slaap.

suiker en slaap

Ons slaappatroon wordt geregeld door je biologische klok. Deze biologische klok bepaalt ons slaap- en waakritme.  Ook speelt deze biologische klok een belangrijke rol bij het regelen van de aanmaak van hormonen.

Wat zijn hormonen? Hormonen zijn kleine boodschapperstofjes die via de bloedbaan vervoerd worden naar doelcellen en organen.

Hormonen werken met elkaar samen. Als er een hormoon ontregeld is, heeft dit ook invloed op de werking van andere hormonen. Je lichaam houdt van balans, als je hormonen melatonine en cortisol met elkaar in balans zijn, zul je al veel gemakkelijker in slaap kunnen vallen.

Melatonine is een hormoon wat we nodig hebben om slaperig te worden, in slaap te vallen en door te slapen.

Bij het opstaan is het hormoon melatonine laag en het hormoon cortisol hoog. Op deze manier start jij de dag vol energie. Door het slapen van de afgelopen nacht, is de batterij weer opgeladen. Gedurende de dag zal het cortisol dalen en wordt er weer meer melatonine aangemaakt. Tenminste, als deze hormonen in balans zijn met elkaar.

Cortisol wordt wel het stresshormoon genoemd. Dit komt omdat dit hormoon een grote rol speelt bij stress. Het hormoon Cortisol komt vrij bij elke vorm van stress.

Maar dat zijn niet de enigste hormonen die een rol spelen. Ook het hormoon insuline kan invloed hebben op je slaap.

Suiker en slaap: Schommelende bloedsuikerspiegel

Suiker heeft een negatief effect op de bloedsuikerspiegel. Door snelle suikers te eten, stijgt de bloedsuikerspiegel maar zal ook weer snel dalen door de invloed van het hormoon insuline. Insuline belemmert de aanmaak van melatonine. En dit hormoon is immers van belang om goed in slaap te kunnen vallen.

⇒ Lees ook: Perfect slapen in 7 stappen

Het is belangrijk voor een goede nachtrust dat je bloedsuikerspiegel stabiel is. Als je vlak voor het slapen gaan nog producten met snelle suikers eet (of drinkt), zal je bloedsuikerspiegel heel snel gaan stijgen om daarop onder invloed van insuline weer snel te gaan dalen. Als dit dalen te snel gaat, dan zal het hormoon Cortisol er weer voor moeten zorgen om de bloedsuikerspiegel op peil te houden. Door deze pieken en dalen zul je veel moeilijker in slaap kunnen komen en door kunnen blijven slapen.

snelle koolhydraten suikers

Eet daarom dus een aantal uren voor het slapen gaan, geen producten meer die snelle suikers bevatten. Een kleine, verantwoorde ‘avondsnack’ eten, ongeveer één uur voor je naar bed gaat, kan juist wel weer bijdragen aan een goede nachtrust.

Verantwoorde avondsnack: Eet jezelf in slaap

Wat je eet heeft dus grote invloed op je slaap. Vervang jouw suikerrijke avondsnacks eens voor een verantwoorde en gezonde avondsnack. Een mooi voorbeeld voor een gezonde avondsnack zijn twee kiwi’s. Kiwi’s bevatten namelijk tryptofaan (Bouwstof voor het hormoon melatonine). Tryptofaan is een belangrijk essentieel aminozuur. Deze wordt door je lichaam omgezet in het aminozuur 5-HTP (een voorloperstofje voor serotonine en melatonine) wat weer wordt omgezet in het geluktshormoon serotonine.

Kiwi slapen tryptofaan

Het hormoon serotonine zorgt er op zijn beurt weer voor dat er melatonine wordt aangemaakt. En melatonine hebben we nodig om slaperig te worden, in slaap te vallen en lekker door te kunnen slapen.

Perfect slapen in 7 stappen

Zoals ik al eerder in dit artikel schreef, zijn er vaak meer oorzaken aan te wijzen voor een slaapprobleem. Om dit slaapprobleem volledig op te kunnen lossen, zul je daarom ook alle oorzaken aan moeten pakken. Vermijden van snelle suikers is er één van. In het boek ‘perfect slapen in  7 stappen’,  worden er in zeven efficiënte stappen, korte metten gemaakt met jouw slaapprobleem door allerlei oorzaken aan te pakken.

Perfect slapen suiker en slaap
Blijf niet langer rondlopen met een slaapprobleem. Dankzij de zeven duidelijke stappen uit het boek, pak je de de echte oorzaak aan.

Wacht daarom niet langer en ga aan de slag met jouw droom op een goede nachtrust. Je lijf zal je dankbaar zijn!

Meer lezen over slaap

Suiker en slaap: Wat voor invloed heeft suiker op je slaappatroon?
Getagd op:     

Eén gedachte over “Suiker en slaap: Wat voor invloed heeft suiker op je slaappatroon?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *