Suikervrij broodbeleg maken

Wat smeer jij op je boterham? Regelmatig krijg ik de vraag welk broodbeleg nu suikervrij is. Bij veel diëten zie je nog dat een boterham met jam of appelstroop wordt geadviseerd. Dit lijkt op het eerste gezicht een gezonde keuze maar jam of appelstroop bevat wel veel suiker. Ook zijn er steeds meer verschillende groente/sandwichspreads in de winkel verkrijgbaar. Maar helaas! Ook in veel van deze, op het oog gezonde smeersels, worden suiker en/of allerlei andere toevoegingen gestopt.

Check daarom altijd het etiket als je zeker wilt zijn of er wel of geen suiker aan een product is toegevoegd. Het gezonde alternatief is nog altijd om zelf je eigen suikervrij broodbeleg te maken. Bovendien weet je dan precies wat er allemaal in zit. Maar hoe doe je dat? Om je inspiratie te geven: in deze blog 3 verschillende recepten om Hummus te maken.

Suikervrij broodbeleg maken

Je eigen suikervrij broodbeleg maak je voortaan heel makkelijk zelf. Hummus bijvoorbeeld is een mooi voorbeeld van een suikervrij broodbeleg. Hummus is een puree die je kunt gebruiken als dipsausje maar ook heel goed als spread om op je brood te smeren. De basis voor Hummus zijn kikkererwten.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van kikkererwten?: Kikkererwten zijn peulvruchten. Ze zitten boordevol vezels, eiwitten, B-vitamines en ijzer. Door deze samenstelling zijn kikkererwten een ideale vleesvervanger. Bovendien bevatten ze langzame koolhydraten en hebben hierdoor een lage glycemische index. Dit betekent dat koolhydraten uit de kikkererwten langzaam worden opgenomen waardoor de bloedsuikerspiegel stabieler blijft. Dus geen pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel.

Tevens bevatten Kikkererwten het aminozuur tryptofaan. Dit aminozuur kan je lichaam niet zelf aanmaken en zal daarom uit de voeding gehaald moeten worden. Je lichaam heeft tryptofaan nodig voor de aanmaak van serotonine. Ook wel je gelukshormoon genoemd. Serotonine zorgt voor een goede stemming en daarnaast draagt het bij aan de aanmaak van melatonine. Dit hormoon zorgt ervoor dat je beter kunt slapen.

Dus genoeg gezonde redenen om kikkererwten te gaan eten. Eet ze in hun geheel, maak er borrelnootjes van, of maak eens een heerlijke Hummus. Dat je van hieruit makkelijk kunt variëren blijkt maar weer uit deze 3 verschillende hummus recepten voor:

  • Een kruidige Hummus
  • Hummus met paprika en feta
  • Rode biet Hummus

Volg het filmpje voor het volledige recept. Onder het filmpje staan de ingrediënten.

Ingrediënten voor een kruidige Hummus

Dit heb je nodig om de kruidige Hummus te maken:

  • 1 blik kikkererwten
  • een handje verse koriander
  • handje verse basilicum
  • verse peterselie
  • 2 eetlepels tahini (sesampasta)
  • Het sap van een halve limoen
  • Eventueel een snufje peper en zout

Ingrediënten voor de Hummus met paprika en feta

De volgende ingrediënten heb je nodig om Hummus met paprika en feta te maken:

  • 1 blik kikkererwten
  • 1 geroosterde paprika
  • 50 gram feta
  • 2 eetlepels tahini (sesampasta)
  • Het sap van een halve citroen
  • Eventueel een snufje peper en zout

Ingredienten voor de rode biet Hummus

Deze ingrediënten heb je nodig om de rode biet Humus te maken:

  • 1 blik kikkererwten
  • 2 gekookte rode bieten
  • 1 teentje knoflook
  • rozemarijn
  • Het sap van een halve citroen
  • 2 eetlepels tahini (sesampasta)
  • Eventueel een snufje peper en zout

Hoelang is Hummus houdbaar?

Wil je nou niet elke dag verse Hummus hoeven maken? Maak dan eens iets meer. Het is namelijk best een tijdje houdbaar. Bewaar de zelfgemaakte hummus in een afsluitbaar bakje in de koelkast. Op deze manier is de Hummus zo’n 5 dagen houdbaar.

Tip: Maak je eigen hummus in een handomdraai met de Tefal hakmolen.

Meer recepten voor Hummus, spreads en dips

Heb jij meer variatietips op bovenstaande Hummus recepten? Deel ze gerust hieronder in een reactie.
Meer lezen
Suikervrij broodbeleg maken: 3 verschillende hummus recepten voor op je boterham
Getagd op:     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *