wat is suiker

suiker_4

Wat is Suiker? Je leest en hoort er zoveel over. Maar wat is het nu eigenlijk?

Wat is suiker? Suiker is een verzamelnaam voor een groep koolhydraten.  Andere namen voor koolhydraten zijn sachariden of suikers. Vooral de benaming ‘suikers‘ is vrij verwarrend omdat er een groot verschil bestaat tussen ongeraffineerde suikers (de onbewerkte suikers die meestal worden aangeduid met “koolhydraten”) en de geraffineerde kristalsuiker of rietsuiker die in de volksmond suiker worden genoemd  (dat zijn de bewerkte suikers).

Suiker heeft ook nog eens heel veel  verschillende benamingen. Veelal als je een etiket van een product leest, zit er toch suiker in het product ook al staat het woord “suiker” niet op het etiket vermeld. Dit komt omdat fabrikanten dan een andere benaming voor suiker gebruiken.

Er zijn 2 verschillende vormen van suiker te onderscheiden.

  1. De suiker die door de fabrikant wordt toegevoegd aan producten. Dit worden ook wel de geraffineerde suikers of toegevoegde suikers genoemd.
  2. De suikers die van nature in een product aanwezig zijn. Denk hierbij aan fruit, groente, zuivelproducten.

Niet iedereen verstaat hier hetzelfde onder. Onderstaande definitie is zoals deze door Wageningen University is vastgesteld: “Dit houdt in dat alle suiker, honing, siroop en stroop die toegevoegd worden tijdens de productie en bereiding van voedingsmiddelen, ‘toegevoegde suikers’ worden genoemd. Suikers die van nature voorkomen in onbewerkte producten (bijvoorbeeld in fruit, groente, melk) vallen niet onder deze term.”

Voeding en suiker

Kies bij voorkeur voor producten waaraan geen toegevoegde suikers zijn toegevoegd. Dat zijn pure en onbewerkte producten.

De meest voorkomende benamingen voor suiker

Sacharose. De suiker zoals die in de winkel te koop is (chemische naam voor suiker). Deze suiker wordt ook wel tafelsuiker of kristalsuiker genoemd. (riet- of bietsuiker)

macro--klontje-suiker--suiker--zoet_375983

Glucose ( =druivensuiker, de natuurlijke vorm D-glucose wordt ook wel dextrose genoemd.)

Fructose (=vruchtensuiker)

Glucose-fructosestroop ( -High Fructose Corn Syrop. Deze vorm van suiker wordt verkregen uit mais. Door de term vruchtensuiker klinkt het natuurlijker en gezonder dan gewone suiker maar dat is het helaas niet.)

Lactose (=melksuiker, deze zit in melk en melkproducten)

galactose (= een onderdeel van lactose. Galactose wordt in het lichaam omgezet in glucose.)

Maltose (moutsuiker, bekend als bestanddeel van bier)

 

Cursus suikervrij

Wil jij ook bewust met suiker om leren gaan? Wil je ook graag weten wat je wel en wat je beter niet kunt eten? Ben je op zoek naar makkelijke recepten?

Ria Kamelle is auteur van de cursus 20 dagen suikervrij. Stap voor stap leert ze jou van alles over een suikervrijer leven. Incl. boodschappenlijstjes, makkelijke recepten, een besloten community, enz.

cursus suikervrij

 

Wat is suiker?
Getagd op:                    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *